Projekt címe

Ultragyors kísérletek jobb funkcionális molekulákért, nanoáramkörökért és atomnyalábokért

Kedvezményezett megnevezése

Magyar Tudományos Akadémia, Wigner Fizikai Kutatóközpont - MTA Wigner FK 100%

Projektvezetők neve

Dr. Dombi Péter

Projekt szerződött támogatási összege (Ft)

281 836 834 Ft

Projekt szerződött saját forrásának összege (Ft)

0 Ft

A projekt kezdési időpontja

2018.09.01.

A projekt befejezési időpontja

2023.02.28.

Projektazonosító

2018-1.2.1-NKP-2018-00012

A projekt célja

Új nanoáramköröket, funkcionális molekulákat, és atomnyalábokat és diagnosztikai módszereket fejlesztenek az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és az ELI lézerközpont együttműködésében.
„Az ELI létesítmény lézerei és a lézerekre épülő további fényforrásai olyan egyedülálló kísérletek elvégzését teszik lehetővé, amelyek során a természet legalapvetőbb folyamatai minden korábbinál rövidebb időskálákon vizsgálhatók.”- mondta el Dombi Péter, a projekt vezetője.
Számos fontos anyagi rendszerben, például fénnyel gerjesztett molekulákban vagy nanostruktúrákban zajlanak le ilyen ún. ultragyors, a másodperc milliomodrészének millárdodrészéig tartó folyamatok. A projekt ezeket a folyamatokat vizsgálja néhány, célzottan kiválasztott, az alkalmazások szempontjából fontos anyagi rendszerben, például: fényhasznosító molekulákban, módosított nukleotidokban, nanokristályos anyagokban és nanoméretű optikai áramkörökben. A projektben a kutatók a lézeres részecskegyorsítás lehetőségeit is vizsgálni fogják negatív ionok és semleges atomok esetén, továbbá az orvosdiagnosztikában alkalmazható nagy érzékenységű detektálási eljárásokat is fejlesztenek.